Under en lång tid har politiken fokuserat på invandring och flyktingar. Om "volymer", kostnader och begäran om folkomröstningar i frågan.De främlingsfientliga krafter har känts haft ett övertag i denna debatt, och med SDs opinionssiffror i ryggen har man ansett sig tala för en majoritet av det svenska folket, men den senaste veckan tycker jag att pendeln verkar slå över till "den andra" sidan.

Den flyktingkatastrof som nu är under uppsegling är den största sedan andra världskriget och har delat Europa mitt itu. Tyskland, Sverige och Österrike går i spetsen för en mer human och medmänsklig linje, medans det finns länder som tex Ungern som bygger taggtrådsstängsel för att hindra folk att komma in i Europa. Men här hemma visade nyligen en mätning från Aftonbladet/Inizio att en stor majoritet av svenskarna är beredda att hjälpa till på något sätt. Bara en bråkdel (10 %) ville inte hjälpa till. Måhända det är trångsynta nationalister?

På Facebook delas och gillas det sidor i medmänsklighetens anda och igår hörde jag om en spontaninsamling på nyheterna,  "Vi gör så gott vi kan" och som samlat in 5 miljoner på några dagar. Hur man ska fördela dessa pengar (och det är inget 90-konto) är dock nästa pilsner.

Ståupparna Schyffert och Rheborg auktionerar ut en kväll i välgörenhetens namn och fd. Mojangägaren (skaparen av dataspelet Minecraft) och miljardären Notch dyrkar upp priset på denna Traderaauktion för att få in så mycket pengar som möjligt.

En annan kille god för lite kulor, och framför allt har en hel del att säga till om inom näringslivet är Jacob Wallenberg och Investor. Nu flaggar han för donationer och att via de företag man representerar hjälpa till.

"Det är en orolig tid och den intolerans och misstänksamhet som vi ser runt omkring oss bekymrar oss djupt. Jag tror ingen kan känna sig oberörd av det som nu sker i vår närhet, säger Jacob Wallenberg, ordförande för Investor. Och " Det känns viktigt att lyfta fram de universella principer och värderingar som lagt grunden för det samhälle vi har kommit att ta för givet i det öppna välfärdslandet Sverige" säger han. Klok kille.

Även våra blågula hjältar (jo dom finns, men de går inte omkring i knätofs och drejar Höganäskrus) i fotbollslandslaget har "salat" ihop 250 000 som de skänker till Unicef för att gå till denna flyktingkatastrof. "Nu är man inte bara medborgare i sitt eget land utan vi är alla världsmedborgare, säger Källström" Aftonbladet.

Så ser jag också det. Vi är alla världsmedborgare och kan inte stänga in oss i ett hörn uppe i norr och vi har ett ansvar att hjälpa till och nu verkar fler och fler ansluta sig till dem som anser att det inte går att blunda för denna katastrof, och det är på tiden.

Magnus Johansson

Kultsjödalens S-förening