Ledare av Fredrik Jansson publicerad i Västerbottens Folkblad 2014-01-13

Man vet att det är valår – eller Supervalåret, som det kallas – när intresseorganisationen Svenskt Näringsliv så öppet det bara går fungerar som valarbetare för den moderatledda regeringen.
I en debattartikel i Dagens Nyheter i lördags påstod organisationens skattechef och chefsekonom att skatteintäkterna sedan sekelskiftet ökat med 260 miljarder kronor trots att skatteuttaget under 2000-talet har minskat med sju procentenheter.
Det är en sanning med modifikation, och det är heller inte första gången som borgerlighetens företrädare försöker sig på sådana räkneexempel.

Redan i höstas försökte sig socialminister Göran Hägglund (KD) på något liknande när han på Kristdemokraternas riksting slog sig för bröstet och påstod att skatteintäkterna under den borgerliga regeringstiden hade ökat med 150 miljarder kronor och att resurserna till vård, skola och omsorg stigit med 25 procent samtidigt som skatteuttaget minskat med fyra procentenheter.
Dock glömde han att tala om att inflationen minskat värdet på skatteintäkterna med ungefär lika mycket och att de 150 miljarderna – om man tar hänsyn till inflationen – inte ens motsvarar en miljard i intäktsökningar för staten.
Dessutom talade han inte om att den svenska befolkningen växte med 440 000 invånare under perioden 2006 och 2012. Vilket innebär att skatteintäkterna fallit med 4,5 procent per invånare.

Klicka på nedanstående länk för att läsa hela artikeln

http://www.folkbladet.nu/771330/borgerlighetens-falska-matematik

Göran JonSson